25 Best Brain Teasers and Math Jokes for Kids | LearnPanda Blog

With the Covid-19 second wave and a prolonged period of forced closure of schools, keeping kids entertained day after day is becoming quite a challenge.

But, we are here to save the day!

Brain teasers and math jokes introduce your kids to intellectual humour. It breaks up standard learning, but yet allows a student’s brain to continue to work in a whole new way and establishes a love for learning.

Our collection of brain teasers and funny math jokes for kids will provide your students with hours of educational entertainment and while you are here, don’t forget to check out the 50 best riddles for kids (with answers).

Using brain teasers and silly math jokes in the classroom will encourage problem-solving skills and critical thinking in your students, plus, kids love puzzles and riddles!

With our take on the best brain teasers and math jokes for kids, we guarantee some enjoyment and a lot of mental workout in your classroom.

Can you guess the answer for each one of them?

Let’s see!

Brain Teasers for Kids (with Answers!)

1. You have to remove 5 matches to make 10. Which ones will you move from the image below?

Answer: You can make the word ‘ten’ by removing matchsticks from both sides on the first letter. The far-right matchstick on the second letter and the top and bottom matchstick on the third letter.

2. Can you make the letters in NEW DOOR one word?

Answer: ONE WORD

3. If the yellow house is on the right side and if the red house is on the left side where’s the white house?

Answer: In Washington DC

4. What word when written in capital letters is the same backward, frontward and upside down?

Answer: NOON

Move one glass only…

5. In this visual brain teaser you can see three glasses on the left that are full, and three on the right that are empty. You can only move one glass to make a row of alternately full and empty glasses. Which one would you move?

Answer: Pour the second glass from the left into the empty glass second from the right.

Give it a Thought

6. What is the number of the parking space containing the car?

Answer: Turn the picture upside down. You will then see the following number sequence: 86 ‘?’ 88, 89, 90, 91. So the answer is 87.

7. What has many keys but can’t open a single lock?

Answer: A piano

8. How do you make seven even?

Answer: Remove the S

9. A farmer has 19 sheep on his land. One day, a big storm hits, and all but seven-run away. How many sheep does the farmer have left?

Answer: Seven. All but seven ran away.

Recognize the pattern! What comes next?

10. Can you work out which patterned block goes in the fourth spot?

Answer: Opposite squares are exchanged in this problem, so the answer is A.

11. The more there is, the less you see. What is it?

Answer: Fog

12. People make me, save me, change me, raise me. What am I?

Answer: Money

13. People buy me to eat, but never eat me. What am I?

Answer: A plate.

14. I exist only when there is light, but direct light kills me. What am I?

Answer: A shadow.

15. What two numbers, none of which is zero, give the same result whether they’re added or multiplied?

Answer:  2×2=4, 2+2=4

Ad: LearnPanda’s Math Game is designed to help students (K-6) learn maths in a fun and effective way. Our curriculum-aligned Gamified Math Ecosystem stimulates and engages students with intuitive game-based lessons.

Silly Math Jokes (Let’s make kids laugh a little)

1. Why was the math book depressed?

Answer: It had a lot of problems.

2. Why was the equal sign so humble?

Answer: Because she knew she wasn’t greater than or less than anyone else.

3. Why does nobody talk to circles?

Answer: Because there is no point

4. What did the zero say to the eight?

Answer: Nice belt!

5. What did one math book say to the other?

Answer: “Don’t bother me, I’ve got my own problems”.

6. How are a dollar and the moon similar?

Answer: They both have four quarters!

7. Do you know what’s odd?

Answer: Every other number!

8. What are ten things you can always count on?

Answer: Your fingers.

9. Why did the student do multiplication problems on the floor?

Answer: The teacher told him not to use tables.

10. Why is math considered to be codependent?

Answer: It relies on everyone to solve its problems.

Before we go – 

If you liked these brain teasers and math jokes for kids, you will enjoy our collection of 50 best riddles for kids (with answers).

Don’t forget to share your favourite brain teaser and math joke for kids with us in the comments!

We would love to add your riddles and brain teasers to the list!

Priyanka Megotia
Author

Priyanka is a Senior Content Writer at LearnPanda. She holds a bachelor’s degree in business administration and loves working on content pieces that combine in-depth research and creativity. When she’s not writing, she can be found travelling, reading or journaling at a coffee shop.

Write A Comment